Зберігання шоколаду
Зберігання шоколаду та цукерок у складських приміщеннях з повітрям, що кондиціонується, є звичайною практикою. Більшість шоколадної продукції зберігається в них від одного тижня до року з моменту виробництва і до споживання. Таким чином, дуже важливо, щоб шоколад чи цукерки не втрачали якості протягом цього часу.
Але незважаючи на зберігання шоколаду в приміщеннях з кондиціонованим повітрям, готелі, авіакомпанії та супермаркети регулярно втрачають велику кількість цієї продукції через погіршення якості.
Основною причиною таких втрат і пошкоджень є вологість, яку часто не можуть ефективно контролювати системи кондиціювання повітря. Шоколадна продукція також віддає вологу під час зберігання.
В ідеалі, повинна встановлюватися система осушення повітря в комбінації з системою кондиціювання повітря для забезпечення оптимальної умови для безпечного зберігання шоколаду і запобігання його псуванню.
Шоколаду потрібне не тільки зберігання в прохолодному, сухому приміщенні, але також і контроль вологості при його виробництві, глазуруванні та упаковці.
Проблема
Шоколад часто стає «старим» і прогірклим, втрачає колір, аромат і смак при неправильному зберіганні. Велика кількість шоколаду також псується через зростання грибка, плісняви, приставання до обгортки, ломки, кришення та попадання вологи.
З цією проблемою добре знайомі співробітники готелів, авіакомпаній, супермаркетів, яким необхідно складувати велику кількість різного дорогого шоколаду для гостей та споживачів.
Загальні рекомендації
Шоколад повинен зберігатися при рівні відносної вологості 35% RH при температурі 25°C для утримання оригінального смаку та аромату.