Сушка меду
Виробничий процес
Мед переважно представлений трьома типами:
- Монофлорний мед (отриманий від одного типу кольорів).
- Поліфлорний мед (отриманий від різних типів кольорів).
- Лісовий мед (отриманий від лісових квітів).
Після того, як сирий мед отриманий з пасіки виробником, він очищається від усіх небажаних матеріалів, а саме: мертвих бджіл, гілок та частин вуликів, шляхом фільтрації.
Потім він висушується для досягнення вмісту вологості 19%.
Мед зберігається всередині барабана і постійно помішується. Гаряча вода циркулює у зовнішньому циліндрі, що оточує барабан із медом. Таким чином, мед розігрівається опосередковано до температури 65°C для зниження вмісту вологи до 19% з існуючого 25–30%. Проблема полягає в тому, що вміст ГМФ (HMF) піднімається вище 40% через нагрівання вище 35°C.
Проблема
При звичайному сушінні меду вміст HMF (гідрометил фурфуролу) в ньому часто піднімається до 40% через надмірну температуру. Мед з високим вмістом вологи непридатний для фармацевтичної промисловості, де він максимально використовується.
У всьому світі попит на монофлорний мед (мед, отриманий від одного типу квітів) дуже високий, через його застосування у фармацевтичній промисловості. Він використовується за умови вмісту вологи 19% та ГМФ (HMF) вмістом 25%. Якщо мед має більш високий вміст вологи, ніж визначено, він повинен висушуватися до досягнення 19% вмісту вологи.
Рекомендації
Інженери компанії рекомендують, щоб мед був рівномірно нанесений на тацю з максимальною товщиною шару 10 сантиметрів усередині закритого приміщення, де циркулює осушене повітря з постійною температурою 35°C. Температура підтримується на цьому рівні за допомогою повітряного кондиціонера. Це дозволяє знизити вміст вологи без збільшення вмісту ГМФ (HMF). Було також запропоновано упаковувати висушений мед у контейнери всередині приміщення з осушеним повітрям, щоб сухий мед повторно не набрав вологу.
Мед затребуваний за умови 19% вмісту вологи і 25% вмісту ГМФ (HMF). Якщо мед має більш високий вміст вологи, ніж визначено, він повинен висушуватися до досягнення 19% вмісту вологи. Рекомендується висушувати мед при 35°C для отримання необхідного вмісту вологи 19%.