Осушення неопалюваних складів
Склад - це не просто приміщення для зберігання товару, а основа процесу логістики, частина бізнесу більшості торгових та виробничих компаній. Побудувати та обладнати склад за вищим розрядом можуть лише великі компанії. Але реконструювати стару будівлю та оснастити її сучасними інженерними системами та комунікаціями під силу багатьом. Зокрема, при зберіганні товарів важливу роль відіграють кліматичні параметри повітря у складському приміщенні. Лише мала частина матеріалів може довго протистояти впливу атмосферної вологи. Більшість зазнають повільного руйнування: метал корозію, сипкі матеріали злежуються, деревина та тканини покриваються пліснявою та гниють, картонні коробки намокають та деформуються. Для багатьох матеріалів критичною є вологість близько 50-55%, для гігроскопічних - межа нижче. Взимку потрібний рівень вологості можна реалізувати засобами загальнообмінної вентиляції з попереднім підігрівом свіжого повітря. Влітку, коли температура підвищується до 25-30 ° С, а вологість - до 70%, зовнішнє повітря, що надходить, може стати джерелом вологи і посилити умови зберігання. Тоді єдиний розумний шлях – осушити повітря. Використання осушувачів замість вентиляції – економічніший спосіб і в зимовий період. Він дозволяє знизити енерговитрати на 20-70%, оскільки не потрібно постійного підігріву холодного припливного повітря.
Рекомендована відносна вологість для зберігання товарів різного призначення:
табл.1
Товар | Отн. вологість повітря при зберіганні, % |
---|---|
Пластмасові піддони | 5-30% |
Трансформаторна обмотка | 15-30% |
Цукор | 20-35% |
Порошки (харчові, фармацевтичні) | 20-35% |
Деревина | 25-40% |
Ліки у вигляді сиропів, капсул | 30-45% |
Сипучі будматеріали, хімреактиви | 30-45% |
Напівпровідники | 30-50% |
Зерно | 35-45% |
Папір | 35-45% |
Вибухові речовини | 35-50% |
Метали | 40-50% |
Фотооб'єктиви | 40-55% |
Архівні матеріали, магнітні стрічки | 40-55% |
Шкіра | 40-55% |
Електронна апаратура, муз. інструменти | 45-55% |
Тютюн | 50% |
Книги | 50-55% |
Розрахунок складів, що не опалюються, зводиться до розрахунку приміщень. Факторами, що приносять вологу, є: вентиляція (якщо є), інфільтрація, люди, вологовиділення від продукту (зустрічається дуже рідко)
Морозильні склади (камери)
Зовнішнє повітря потрапляє всередину морозильної камери, головним чином через двері/ворота. Водяна пара, що міститься в повітрі, конденсується на холодних поверхнях, перетворюючись на шар інею на випарнику, на лід і сніг на стінах і дверях холодильної камери. Повністю запобігти проникненню зовнішнього повітря в камеру неможливо. Однак можна позбутися пов'язаних із цим негативних явищ. Просте рішення полягає в осушенні повітря. Тут можливі два варіанти: 1) осушення повітря безпосередньо у морозильній камері; 2) осушення повітря, що ще не проникло в камеру - осушення тамбур-шлюзу.
Так виглядає типовий морозильний склад без встановлення осушення
Так виглядає типовий морозильний склад із встановленням осушення
Переваги осушення в морозильних/холодильних камерах
- Захист від інею на випарниках. Іній знижує ефективність охолодження, що погіршує температурний контроль у камері.
- Зменшення періодичності відтавання випарників. Відтавання є безпосереднім джерелом теплоти в камері, що може викликати підвищення температури продукції, що зберігається на 5° С. Через неефективність процесу на відтавання зазвичай витрачається в 4-5 разів більше енергії, ніж потрібно для того, що розтопити лід. Енергія, яка не була витрачена на розтоплення льоду, "іде" до приміщення камери. Після розморожування ця теплота повинна бути видалена системою охолодження. Витрата енергії на один цикл розморожування за допомогою ТЕНів для одного випарника може становити 7-8 кВт. Коливання температури повітря через відтавання негативно впливають на якість продукції. Крім того, запобігання випаданню конденсату на випарниках дозволяє підвищити ефективність системи охолодження за рахунок підвищення температури випаровування.
- Санітарно-гігієнічний контроль. Відсутність вологи на випарниках і стінах камери, поряд з нижчою температурою цих поверхонь - фактори, що перешкоджають розмноженню мікробів.
- Створення сприятливих умов для роботи персоналу та техніки – підвищення ефективності процесів. Відсутність туману, слизьких підлог. Безперешкодне відчинення дверей. Відсутність льоду на стрічковій завісі.
Основною проблемою обумовленою інфільтрацією вологого повітря в камери є утворення інею на випарниках. Доводиться періодично зупиняти камеру для розморожування.
Отримуємо: Значне збільшення виробничої потужності камери при відносно невеликих капіталовкладеннях на Систем e Контролю та регулювання Вологості (СКіРВ), короткі терміни окупності, від 2-3 місяців до одного року. Замість розморожування кожен третій день є можливість експлуатувати камеру один чи два тижні без зупинки на розморожування.
Проблема: Якщо камери експлуатуються лише у дві зміни, вони часто підтримуються холодними протягом ночі. Деякі компанії не хочуть, щоб продукти залишалися в камері протягом цієї перерви. Існує небезпека, що конвеєри виявляться заблокованим льодом при пуску наступного ранку, і споживач не хоче мати такі проблеми з камерою, повною продуктів.
Наслідки: Камера не завантажена протягом часу, який займає вилучення всіх продуктів з морозильного апарату перед зупинкою на ніч. Таким чином, 1.5-2 години на день - це втрачена виробнича потужність та втрачений прибуток.
Отримуємо: Виключається ризик заморожування конвеєрів, і продукти можуть залишатися в камері. Додаткова виробнича потужність 6-9 годин на тиждень. Це дорівнює одній зміні на тиждень. Аналіз деяких виробництв у Росії показує, що можливе практично 100% збільшення продуктивності. Це еквівалентно закупівлі ще однієї такої ж установки.
Проблема: Коли камера зупиняється для розморожування, вона також потребує санітарного чищення. Після чищення апарат треба висушити і весь цей час виробництво стоїть – прямі втрати.
Наслідки: Доводиться зупиняти виробництво. Після чищення камеру перед запуском треба висушити. Без осушення в камері залишається вода, що викликає негайне утворення інею.
Отримуємо. Після встановлення системи контролю та регулювання вологості (СКіРВ) може бути скорочується цикл розморожування, що включає чищення. Наш досвід показує, що процес займає від 4,5 до 6 годин. Скорочення циклу на 1-1,5 години – збільшення на 20-25% виробничої потужності.
Проблема: У конвеєрних камерах іноді є проблеми з продуктами, що прилипають до стрічкового конвеєра, тобто. обмерзання стрічки, що викликає необхідність зупинок у середині зміни.
Наслідки: Прикри непланові зупинки, що викликають проблеми у всьому виробничому ланцюзі та втрату продуктів.
Отримуємо: Після встановлення СКіРВ ризик менший, що забезпечує безперервність виробництва.
Проблема: З нарощуванням інею на випарниках зрештою підвищується температура в камері.
Наслідки: Важко забезпечити високу постійну якість продуктів без зменшення швидкості стрічкового конвеєра.
Отримуємо: При меншому обмерзанні випарника легше підтримувати низьку температуру в камері.
Проблема: Сніг або іній на продуктах.
Отримуємо:Немає проблеми, оскільки відсутнє обмерзання випарників.
Економічний ефект при осушенні повітря в камерах
Волога, що міститься в повітрі, є майже дві третини навантаження на систему охолодження. Видалення вологи з повітря охолоджувальною системою при температурах нижче 4°С вкрай неефективно, і знижує потужність, коли вона необхідна найбільше. Сорбційний осушувач видаляє вологу з повітря перед тим, як вона акумулюється у вигляді льоду на поверхні обладнання.
Основна перевага
Застосування методу сухого повітря в скороморозильних камерах призводить до збільшення виробничої потужності та швидкої окупності інвестицій у СКіРВ.