Виготовлення дріжджів
Попередня інформація
Історія дріжджів не молодша за історію хліба. Протягом століть дріжджі асоціювалися з виготовленням хліба як ферментуючу речовину. Походження хліба, хоч і неточно, походить від кам'яного віку. Хлібні коржики були поширені наприкінці кам'яного віку, тоді як хліб, виготовлений на дріжджах, з'явився близько 4000 е.
Сліди дріжджів були виявлені в пивних судинах, і «пивний» хліб використовувався як приношення богам у гробницях Фів у 2000 до н.е. Ферментація, спочатку, як випадкове забруднення дріжджами, занесеними повітрям, розвинулася шляхом використання шматка старого тесту. До сьогодні цей метод є найбільш популярним серед тих, що використовуються пекарями. Однак до 300 до н. Виготовлення дріжджів стало окремою професією.
На даний час дріжджі надходять на ринок у пакетах, як правило, та упаковці з фольги. Однак немає нічого нового у функції дріжджів як агента для бродіння з метою надання хлібу, якого ми їмо, відомої легкої фактури. Дріжджі виготовляються із живих клітин, які можуть перетворювати цукор на алкоголь та двоокис вуглецю
Процес виготовлення дріжджів
Процес виготовлення дріжджів також цікавий, як і процес виготовлення хліба, у якому використовуються дріжджі. Виготовлення дріжджів включає вирощування організму у відповідному середовищі. Збір культури відбувається, коли доросла достатня кількість клітин. Потім матеріал переноситься в прозорий мінеральний розчин солі та цукру, що використовується як середовище, де відбувається ферментація. Для забезпечення швидкого зростання підтримується незмінна температура. Потім дріжджові клітини відокремлюються від рідини, де вони росли, з допомогою процесу фільтрування. Дріжджові клітини поєднуються з клітинами крохмалю і пресуються у великі коржі. Свіжі дріжджі живуть трохи більше кількох тижнів при температурі, підтримуваної лише на рівні 4° C . Отже, дріжджі необхідно зберігати у спеціально сконструйованих холодних сховищах. З іншого боку, сухі активні дріжджі можуть зберігатися до двох-трьох років без втрат їх властивостей.
Використовуються спеціальні технологічні методи виробництва сухих дріжджів. Сушіння дріжджів є непростим процесом, що вимагає холодного сухого повітря для якісних дріжджів без знищення організму. Якість повітря, необхідного для сушіння дріжджів, має контролюватись, вміст вологи має підтримуватися на рівні 10–14 гран/фунт (1,6–2 г/кг) або температура конденсації повітря повинна бути в межах -11–7°C.
Проблема
Виготовлення дріжджів є вирощування організму у відповідному середовищі. Високотемпературне сушіння дріжджів знищує організм, що є найбільш важливою вимогою як виготовлення дріжджів.
Рішення
Сорбційні осушувачі здатні відповідати цим жорстким умовам у зоні сушіння виробництва дріжджів. Виготовлення дріжджів, як бачимо, включає низькотемпературну сушіння. Вища температура забезпечує більш швидке сушіння, хоча погіршує якість продукту. У поєднанні з установками кондиціонування повітря дуже сухе повітря при низьких температурах може подаватися з метою сушіння продукту, оскільки ці осушувачі повітря можуть підтримувати 1% відносної вологості і навіть нижче на постійному рівні, незалежно від умов навколишнього середовища.